Segítség a gyerekágy kiválasztásban

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fenyőágyat?

gyerekágyHa új bútort szeretnénk vásárolni, akkor nem is vagyunk olyan egyszerű helyzetben. Milyen anyagból legyen az ágyunk? A fenyőt például gyakran használják bútorok készítésére, így ágyakhoz is. Íme néhány tipp, mely segít eligazodni abba, hogy hogyan válasszunk fenyőbútort.

Mi az a fenyő?


A fákat többféle módon csoportosíthatjuk: egyik lehetséges mód, ha megkülönböztetünk keményfákat és puhafákat: persze ez nem a fa erejét, hanem típusát jelzi. A keményfák szezonálisan elveszítik levelüket, a tűlevelűek pedig örökzöldek. A fenyők puhafák, melyek egész évben nőnek szerte a világon. Meglehetősen könnyű velük dolgozni, így sokan választják a fenyőket a bútorok készítéséhez.

Miért válasszunk fenyőt?


A fenyőágy sokkal olcsóbb, mint más faágyak, különösen akkor, ha lapraszerelt formában vásároljuk meg. A fa illata sokáig kellemes hangulattal árasztja el a lakást és az erezet minden esetben egyedi megjelenést ad minden egyes darabnak.

Mit kell keresni?


A fenyőágyak minősége széles körben változhat. A bútordarabban jelen levő görcs izgalmassá teheti az dott darabot, de fennáll az veszélye, hogy az idő előrehaladtával kiesik ez a darab, így jobb elkerülni a görcsöket. A túl sok görcs gyengíti az adott ágyat. Bár a fenyő egy erős fa, könnyen horpadttá és karcossá válthat. Nagyon fontos, hogy ha a páratartalom nem megfelelő a lakásban, akkor a fenyőbútor eldeformálódhat és meglehetősen furcsa formát vehet fel. Éppen ezért figyelni kell a szoba megfelelő hőmérsékletének és páratartalmának szinten tartására. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a fenyőbútorok sokkal rugalmasabbak, mint fás fabútorok, így kevésbé törékenyek is.

Mindenképp festetlen fenyőágyat válasszunk, hiszen így még ha festeni szeretnénk is, magunk választhatjuk ki a festék minőségét. Fontos az is, hogy a bútor illata alapján döntsünk, hiszen minél illatosabb az adott ágy, annál inkább minőségi termékkel van dolgunk. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a szélek és az élek megfelelően legyenek eldolgozva, fontos a sima kialakítás is.

Vizsgáljuk át a vásárlásnál, hogy a bútor nem karcos és sehol sem repedt. Később lesznek rajta ugyan apró karcok, melyeket könnyen eltávolíthatunk a viaszolással, de az új bútornak hibátlannak kell lennie.