Segítség a gyerekágy kiválasztásban

A gyerekágyakra szerelhető leesésgátlókról

gyerekágyHa a kisbaba kinövi a babaágyát, akkor normális kialakítású ágyban kezd el aludni. Azonban sok gyermeknek több évet is igénybe vesz, mire kialakulnak azon készségei, melyek megakadályozzák, hogy leessenek az ágyból. Addig is, amíg ez rögzül náluk, meg kell találni a módját annak, hogy az ágyban tartsuk őket éjszakára. Éppen ezért ajánlatos a kiságyra egy biztonsági korlátot szerelni vagy olyan ágyat venni, ahol ez a leesés gátló már eleve adott.

 A leesés gátló előnyeiről


A leesés gátló korlát segít megelőzni a gyermek számára, hogy káros zuhanás érje, hogy kiessen az ágyból. Sőt e korlát segítségével a gyermek lassan megtapasztalja, hogyan alkalmazkodjon egy új, kevésbé zárt alvási környezethez, miközben a sínek biztonságban tartják őt. A biztonsági korlát, a leesés gátló egy átmeneti állapotot képez, így az új ágy is ismerősnek pánik a kisgyermek számára, aki ezáltal biztonságban és kényelmesen fogja érezni magát az új fekvőhelyén.

Típusok


A tipegőknek szánt ágyakba ez a leesés gátló eredetileg is be van építve. Néhány ágynál azonban lehetőség nyílik a sínek, a korlátok eltávolítására, ha a gyermeknek arra már nincs szüksége. Ha a gyermek normál méretű, felnőtt ágyban alszik, akkor érdemes egy hordozható, felcsatolható leesésgátlót választani. Az emeletes ágyak felső szintjére is be lehet építeni egy ilyen biztonsági korlátot, de általában ezeknél megoldott ez a probléma: ha a gyermek emeletes ágyon alszik, akkor fontos, hogy az ágyban szilárd oldalsó sínek legyenek beépítve.

Időtartam


Amikor a gyermek növekszik és eléri a 88 centiméteres nagyságot, akkor érdemes a kiságyat egy normális kialakítású ágyra cserélni, mert ez sokkal nagyobb kényelmet biztosít számára az alvás során. Ezt általában 2 éves koruk körül érik el. Több szakértő azt ajánlja, hogy a biztonsági korlátot 5 éves korig tartsuk a gyermek ágyán rajta.

Figyelmeztetések


Ne hagyjuk, hogy a leesés gátló és a matrac között bármekkora rés támadjon, mert a kicsi keze és könnyen beleszorulhat a lyukba. Az ágyat érdemes a falhoz támasztani és a másik oldalán szorosan felhelyezni a leesésgátlót.